Terug naar overzicht

Diplomavervalsers vervolgd

Via websites als marktplaats.nl verkocht het Rotterdamse echtpaar tussen september 2006 en april 2007 valse middelbare schooldiploma’s voor 250 euro per stuk. Ze maakten de diploma’s thuis met een fotobewerkingsprogramma en papier dat ze kochten in een speelgoedwinkel. Op hun computer vond de politie ongeveer honderd concept-diploma’s, meldt de NOS.

De twee liepen tegen de lamp toen een redacteur van het NOS Journaal via internet een nepdiploma kocht van een school in Eindhoven. De rector van de school deed aangifte. De kopers van de valse diploma’s hangt dezelfde straf boven het hoofd als de makers. 

De IB-Groep werkt ter bestrijding van de fraude aan een diplomaregister, waarin wordt bijgehouden wie welke diploma's heeft behaald. Werkgevers en onderwijsinstellingen kunnen een uittreksel van het register aanvragen. Ter bescherming van de privacy krijgen ze niet rechtstreeks toegang. [SW]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?