Terug naar overzicht

Kabinet schrikt van terroristische student

Dat heeft minister Hirsch Ballin van Justitie vanmorgen in de Tweede Kamer gezegd. Zijn ministerie overlegt hierover met het ministerie van OCW.

‘De vraag is hoe we kunnen vaststellen of iemand inderdaad alleen vanwege zijn studie in Nederland verblijft’, licht een woordvoerder van Justitie toe. ‘Wat moeten de instellingen bijvoorbeeld doen als ze de student zelden zien?’

Er zijn al strengere regels voor buitenlandse studenten die zich inschrijven voor een ‘riskante’ opleiding. Iraniërs mogen sommige specialistische masterstudies of promotieopleidingen niet volgen, omdat ze daarin kennis opdoen waarmee ze hun vaderland kunnen helpen een atoomwapen te bouwen.

Maar de Pakistaanse student die vorige week in Breda werd gearresteerd, volgde een ‘gewone’ hbo-opleiding aan de Avans School of International Studies.

Hoe intensiever de inlichtingendienst en de IND van tevoren screenen, hoe langer de wachttijd voor een verblijfsvergunning. Al jaren proberen de universiteiten en hogescholen samen met de IND de lange behandeltijden terug te dringen. [BB/HOP, AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?