Terug naar overzicht

Overstroming archief

‘Volgens mij is dit een bouwkundige misser’, zegt Wil Ligtvoet, archivaris bij Avans. In het weekend is regenwater en zand het archief in gestroomd. Gevolg: natte gangpaden en erger, natte dozen met archiefmateriaal.

‘Gelukkig is dit het dynamische archief. De materialen hier hoeven we maar vijf tot tien jaar te bewaren’, vertelt Ligtvoet. De schade zou groter geweest zijn als het statische archief was getroffen. ‘Die documenten moeten vijftig tot zeventig jaar bewaard blijven.’

De waterstroom is aan de zijkant het archief met readers, portfolios en tentamens binnen gestroomd en heeft toen het laagste punt gezocht. ‘Volgens mij hebben ze bij de aanleg van het terras hierboven, gaten geboord. Nou, dit is het gevolg.’

Ligtvoet en zijn collega’s hadden eindelijk het idee de zaken weer op orde te hebben. ‘Vanwege de verbouwing is een groot deel van de collectie buitenshuis bewaard in Eindhoven en Utrecht. We hebben zelf twee keer moeten verhuizen en waren net begonnen deze ruimte in te richten.’

‘Ik vind het vooral erg voor onze klanten. Het zijn hun spullen die nu schade hebben geleden’, zegt Ligtvoet. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?