Terug naar overzicht

Recordgift voor Duitse universiteit

Volgens de Süddeutsche Zeitung is het de hoogste gift die een Duitse publiek bekostigde universiteit ooit kreeg. Het geld wordt in het ‘Hector Wissenschaftsfonds’ gestoken dat jaarlijks zo’n vijf miljoen euro moet opbrengen. Daarmee worden onderzoeksprojecten gefinancierd en wil de universiteit de arbeidsvoorwaarden van onderzoekers verbeteren.

De Duitse universiteiten vinden dat ze te weinig geld van de overheid krijgen en mogen slechts weinig collegegeld heffen. Ze doen daarom steeds meer aan fondsenwerving. Private universiteiten als de Jacobs Universität in Bremen en de TU Freiberg slaagden daar tot nog toe het best in.

De totale hoeveelheid giften valt nog altijd in het niet bij wat de Amerikaanse universiteiten en colleges bijeenschrapen: 28 miljard dollar in 2006. Daarvan ontving Stanford University ruim 911 miljoen, Harvard bijna 595 en Yale 433 miljoen. [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?