Terug naar overzicht

Vertraging, bedankt NS

Vanochtend om kwart voor tien stopt de sneltrein bij Tilburg Reeshof. Een defecte trein blokkeert het pad van de trein waar menig student met bestemming Avans Breda in zit. Anderhalf uur later dan gepland arriveren de studenten op het station.

Lilia Scheerder is vierdejaarsstudent Beeldende Vorming aan de kunstacademie St. Joost in Breda. De defecte trein zorgt ervoor dat ze een beoordelinggesprek van haar afstudeerproject mist. ‘Ik baal er behoorlijk van. Het is niet dat ik nu niet af kan studeren, maar ik had gewoon bij dat gesprek moeten zijn’, zegt ze geïrriteerd.

Het valt haar op dat het met vlagen is, dat de treinen veel vertraging hebben. ‘Vorig jaar werd ik er echt schijtziek van. De laatste tijd valt het reuze mee. Maar op dit moment kan ik het natuurlijk niet gebruiken. Hoewel ik het had kunnen verwachten. Ik lees net in mijn horoscoop, dat ik nog met vertragingen van doen kon krijgen.’

Daphne Adams en Paul Jongsma studeren ook aan St. Joost. ‘Nu is de sfeer in de trein nog gemoedelijk’, zegt Paul. ‘Maar wacht maar tot het iets langer duurt. Dan krijg je de irritaties.’ Volgens Daphne maakt het ook nog veel uit waar je vandaan reist. ‘Vanuit het zuiden heb ik bijna nooit last van vertragingen. Maar als ik via het noorden reis heb ik vaak wel vertraging. Vooral op Utrecht is het vaak een ramp.’

Een minuut of tien vertraging is de dagelijkse gang van zaken voor een hoop Avansstudenten. Marloes van Mierlo en Moon de Jong zeggen, dat ze het er net nog over hadden dat die paar minuten niet zo storend zijn. ‘Zal je altijd zien. We hadden af moeten kloppen. Nu kunnen we gelijk weer terug naar huis als we aankomen. We hebben maar twee uur les.’

Zelfmoord voor de trein komt ook ter sprake. Bijna alle studenten weten er wel iets over te vertellen. Zo ook Carla Berkers, tweedejaars Communicatie en Multimedia Design. Haar vader werkt bij Nedtrain. Het bedrijf dat de service en reiniging van NS treinen verzorgt. ‘Mijn vader zegt dat er bijna iedere dag wel iemand zelfmoord pleegt door voor de trein te springen. Ik geloof iets van driehonderd mensen per jaar.’

Deze keer was dat gelukkig niet het geval. Maar de defecte trein levert voor studenten de nodige irritaties op. Van het missen van lessen, te laat komen voor tentamens tot het missen van beoordelingsgesprekken. Bedankt NS. [KvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?