Terug naar overzicht

Behoefte aan ouder personeel

Docent Frank Philippart heeft twee jaar geleden de minor ‘werken in een gedwongen kader’ opgezet. Hierin worden studenten opgeleid voor werk binnen de justitiële keten. In die minor werkt de docent samen met instellingen uit de praktijk. ‘Hierdoor ontdekte ik bij hen de behoefte aan ouder personeel. Hoewel onze studenten goed functioneren hebben ze nog te weinig levenservaring voor bepaalde functies. Het werken met jongeren in dergelijke instellingen vraagt soms natuurlijk overwicht en stabiliteit.’

Behalve de vraag vanuit de instellingen, constateerde Philippart dat er veel mensen zijn die graag een deeltijdopleiding in de sociale sector willen volgen. ‘Ze hebben de helft van hun leven bijvoorbeeld een administratieve baan gehad en willen nu een carrièreswitch maken.’ Veel mensen doen dit uiteindelijk niet omdat ze een hypotheek hebben en schoolgaande kinderen. ‘Ze kunnen het vaak niet opbrengen. Vanuit die gedachte ben ik met verschillende instellingen gaan praten en zijn we tot een nieuwe samenwerkingsvorm gekomen.’

Justitiële jeugdinrichting Den Hey-Acker, verslavingszorgcentrum Novadic-Kentron, de Raad voor de Kinderbescherming en Reclassering Nederland stellen veertig arbeidsplaatsen beschikbaar voor nieuw personeel. ‘Die mensen gaan vervolgens bij ons de deeltijdopleiding volgen, waarbij ze een dag per week les krijgen bij Avans’, vertelt Philippart. Ze worden opgeleid voor functies als reclasseringswerker en consulent verslavingszorg.

Geïnteresseerden solliciteren bij de desbetreffende instelling, daarna test het EVC-centrum van Avans of de aspirant-werknemers over de juiste competenties beschikken. ‘Afhankelijke van deze test gaan ze een drie- of vierjarige opleiding volgen’, legt Philippart uit.

‘Wij hebben verstand van opleiden, het werkveld heeft verstand van de praktijk’, zegt Philippart. Zo zullen experts uit de instellingen gastcolleges gaan verzorgen bij Avans. ‘Ook andere studenten Social Work kunnen daarvan profiteren.’

Binnenkort starten de instellingen en Avans met een gezamenlijke wervingscampagne. Begin volgend schooljaar moet de nieuwe groep studenten starten. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?