Terug naar overzicht

Beste jonge ondernemers studeren bij Avans

Het bleek een geniale logistieke oplossing, getuige hun overwinning in het Tilburgse Willem II stadion deze week. Zo’n zeventig Brabantse studentenbedrijven streden om de hoofdprijs. De Avansstudenten pakten de eerste prijs: vijfhonderd euro. ‘Maar vooral de eer’, stelt Ton van Doornmalen, de geestelijk vader van het product. ‘Het is leuk om te kunnen zeggen dat een jury je de beste vindt en het stimuleert de verkoop.’

Het begon voor de zes studenten allemaal met een brainstormsessie. ‘We wilden een innovatief en nieuw product. Ik werk zelf in een logistiek bedrijf en zag vaak kapotte zakken terugkomen, omdat ze over de pallets heen hangen. Daar wilde ik iets mee doen.’ Winst had hij niet voorzien. ‘De meeste andere bedrijven die aan de competitie meededen, waren handelsbedrijven. Die hadden de consument al bereikt. Wij maken iets voor andere bedrijven en hadden nog niets verkocht. Eén bedrijf had toegezegd, mits het product duurzaam is. Dat is inmiddels gebleken. Misschien hebben we gewonnen omdat het lastiger is een product voor bedrijven in de markt te zetten.’

De studenten zijn er een jaar mee bezig geweest. Eerst een marktonderzoek, dan een bedrijfsplan, de productie en tenslotte de verkoop. Ad Breukel, begeleidend docent van de Bossche studenten, vindt het ook een knappe prestatie dat ze gewonnen hebben. ‘Het is een ontzettend niet-sexy product, maar in de transportsector wel van groot belang. Het is iets kleins, maar het voegt iets toe.’

Er waren twee groepen Avansstudenten die aan Jong Ondernemen meededen dit jaar. De tweede groep studenten van Avans werd ook niet onverdienstelijk derde in het Willem II stadion. Zij kwamen met de Seguri, een manier om het slot voor je brommer mee te nemen.

In een play-off tegen de beste Zeeuwse deelnemer heeft de groep van de palletmall verloren. Daarom mogen ze toch niet meedoen aan de landelijke finale van minibedrijven op 14 mei in het Bossche Provinciehuis.

De wedstrijd van de stichting Jong Ondernemen is voor alle hbo’ers en opgezet door het Ministerie van Economische Zaken om het jonge ondernemerschap te promoten. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?