Terug naar overzicht

Ferdinand Bol terug in Trippenhuis

Het schilderij komt te hangen in het Trippenhuis, het Amsterdamse grachtenpand van de Akademie. Op het schilderij staat Margarita Trip afgebeeld als Minerva, godin van de wijsheid, die haar zus Anna Maria Trip onderwijst. Zij waren de dochters van wapenhandelaar Louys Trip, die samen met zijn broer het grachtenpand heeft laten bouwen.

Bol (1616-1680) heeft het schilderij in opdracht van de gebroeders Trip gemaakt. Oorspronkelijk was het een schoorsteenstuk voor een van de slaapkamers van het huis. De KNAW is, met een korte onderbreking, sinds 1812 in het pand gevestigd.

Het schilderij was wegens de verbouwing van het Rijksmuseum opgeslagen in een depot. Het Trippenhuis is overigens niet vrij toegankelijk. Rondleidingen kosten 62 euro. Alleen op de open monumentendagen (13 en 14 september 2008) zijn het huis en het doek gratis te bewonderen. [BB/HOP]

 

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?