Terug naar overzicht

Frans ontmoetingspleintje in Breda

De muurschildering heeft jaren aan de muur van Avans in Tilburg gehangen. Na de verbouwing besloot de brandweer dat het niet veilig was om de muurschildering in het nieuwe gebouw te plaatsen. Het kunstwerk is nu te bewonderen in de A-vleugel op de eerste verdieping in Breda.

De kunstenaar kreeg in 1981 (zie foto rechts) de opdracht om het gebouw aan de Professor Cobbenhagenlaan van kunst te voorzien. De gedachte achter het schilderij heeft alles met bouw en gebouwen te maken. Het is een Romaans kerkje in het plaatsje Goult, in de Franse streek Vaucluse.
‘Het doet aan mikado denken: de rode steigerbuizen en de strak blauwe lucht, in contrast met de ruwe oude stenen’, zegt Van Veen. De kunstenaar wilde het contrast tussen modern en romantisch weergeven, omdat het schilderij in een modern 'prefab' gebouw kwam te hangen. ‘Ik besloot een aantal thema’s bij elkaar te voegen. Zo kwam ik uit bij een oud Romaans kerkje dat ik in de steigers had zien staan.’ De stijl is het hyperrealisme. Een kunststroming die toen erg in opkomst was. ‘Ik maakte toen al veel realistische schilderijen’, zegt de kunstenaar. 

Rechts onderin staat een bordje met de tekst: ‘La Plage’ ofwel strand in het Frans. ‘Het is een knipoog naar de studenten’, legt de kunstenaar uit. ‘Zo kunnen ze even een vakantiegevoel of herinnering ophalen. Of bedenken wat ze nog in het vooruitzicht hebben.’

Van Veen hoopt dat er een ontmoetingsplek ontstaat bij het kunstwerk. ‘Ik hoop dat studenten hier als op een echt Frans pleintje bij elkaar komen. Dat ze afspreken bij het kerkje van Goult in Vaucluse.’ [KvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?