Terug naar overzicht

Jongeren missen financieel inzicht

Dat maakte het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vandaag bekend. Uit onderzoek van het instituut bleek dat jongeren tot en met 25 jaar een gebrek aan kennis hebben over geldzaken. Een kwart van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar heeft moeite met rondkomen. Twee op de vijf staat wel eens rood. Er zou thuis en op school een betere financiële voorlichting moeten zijn, vindt het Nibud.

Meer dan een derde van de jongeren boven de 21 blijkt wel eens geld te lenen. De helft doet dat bij een bank. Van deze groep heeft 30 procent geen idee hoe hoog de rente is en hoe lang ze moeten aflossen. Slechts de helft van de jongeren heeft volgens het onderzoek een aansprakelijkheidsverzekering. Bovendien heeft 30 procent van de jongeren die op zichzelf wonen geen inboedelverzekering.

Het Nibud maakt zich zorgen over het spaargedrag van met name mbo’ers en jongeren zonder baan. Gemiddeld heeft 85 procent van alle jongeren een spaarrekening, maar bij deze groepen ligt dat lager. De meeste jongeren sparen niet regelmatig, maar alleen als er geld overblijft. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?