Terug naar overzicht

Meer weten over internet? Volg thuis de minor!

Het gaat bij de minor minder om de techniek en meer om wat je met ICT kunt als hulpmiddel. ‘De minor is weinig praten en veel doen: ervaren hoe het werkt’, vertelt Informaticadocent Ron van Wolffelaar. ICT-studenten mogen de minor niet volgen, zo basaal is het. ‘Het gaat erom dat je weet hoe je internettoepassingen kunt gebruiken in je studie, je werk en in je alledaagse leven. We gaan video’s digitaliseren bij de studio’s in Xplora en op een wiki of een blog zetten, zodat je die mogelijkheden beter en meer gaat gebruiken.’

Je leert bij de minor digitale toepassingen op een goede manier te gebruiken. ‘Je moet alleen enigszins geïnteresseerd zijn in ICT, maar wie is dat niet tegenwoordig? Je kunt bijvoorbeeld een database achter een site zetten. Dat lijkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Het is een kwestie van een trucje kennen’, legt Van Wolffelaar uit. ‘Je kunt een site maken puur om info te verschaffen. Maar je site wordt dynamischer door een ledenlijst aan te maken, waarop bezoekers de informatie zelf kunnen aanpassen en delen. Dan is het minder statische info, je maakt bijvoorbeeld een forum voor gasten.’

Beter samenwerken via internet komt ook aan de orde. ‘Iedereen kent wikipedia. Maar wat is het eigenlijk en wat kun je allemaal met een wiki?’ Eerst komt de basiskennis aan bod, waarna er een project volgt ‘Informatie verschaffen via internet’. Daarna loopt dat verder door in de meer dynamische mogelijkheden die dat heeft in ‘Informatie delen via internet’. Dat mondt uit in een onderzoek naar aspecten van ‘Digital Life’. De onderwerpkeuze kun je zelf naar jouw persoonlijke interesses maken.

De ondersteunende workshops en colleges zijn twee dagen in de week. Voor de rest worden ICT hulpmiddelen gebruikt om met afstandsonderwijs van thuis uit te leren. Het is de bedoeling dat de minor elk half jaar gaat draaien bij de Academie voor Industrie & Informatica in Den Bosch. ‘Omdat je maar twee keer in de week voor de practica naar Den Bosch hoeft, is het ook voor studenten uit Tilburg en Breda te doen’, zegt Van Wolffelaar. Aanmelden en meer informatie op iminor.aii.avans.nl. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?