Terug naar overzicht

Plasterk doet even niets aan topsalarissen

De SP had Plasterk om opheldering gevraagd over beloningen in het hbo. Kamerlid Jasper van Dijk verlangt actie tegen onder meer de Hogeschool Utrecht, omdat de beloning van de top kan oplopen tot bijna 190 duizend euro, ‘wat meer is dan het salaris van de minister-president’. In zijn antwoord zegt de bewindsman dat het salarismaximum nog nader moet worden uitgewerkt door het kabinet. Tot die tijd wil hij bij ‘excessieve beloningen in overleg treden’ met de raad van toezicht van een instelling. Veel andere mogelijkheden heeft hij momenteel niet. 

Het salarisplafond voor de semi-publieke sector is sinds het vorige kabinet een heet hangijzer, en het is de vraag of er voor de zomer een besluit valt. Sinds 2006 zijn instellingen al wel verplicht openbaar te maken of er salarissen uitstijgen boven het belastbare jaarinkomen van een minister (169 duizend euro in 2007). Ze noemen daarbij geen namen van veelverdieners, maar wel hun functies.

Naast opheldering over de salarisstructuur binnen de Hogeschool Utrecht wilde de SP ook van minister Plasterk weten of hij bonussen van duizenden euro’s voor bestuurders aanvaardbaar vindt. Maar ook op dat punt is de bewindsman afhoudend: het is aan de raden van toezicht om te bepalen of een bonus gerechtvaardigd is. Wel kan hij zich voorstellen dat er ‘spanning en wrevel’ ontstaat op de werkvloer ‘bij discrepanties tussen het beloningsbeleid van bestuurders en van het personeel van instellingen’. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?