Terug naar overzicht

Reorganisatie Inholland op komst

Geert Dales reageert daarmee op het gerucht dat Inholland 150 van de ruim 2100 formatieplaatsen wil schrappen en het aantal directeuren wil terugbrengen van zeventien naar vijf. Op dergelijke ‘operationele details’ wil de collegevoorzitter niet ingaan. ‘Ik wil de plannen eerst aan onze eigen mensen presenteren. Maar onze hogeschool heeft een personeelsbestand dat bij haar oorspronkelijke omvang is gerechtvaardigd. Het aantal studenten is inmiddels een stuk lager, en dus brengen we de formatie daarmee in balans.’

Dat Inholland aan hervormingen werkt, is volgens Dales geen nieuws. ‘Er is geen sprake van paniek. We zijn financieel gezond, en dat willen we zo houden. Vandaar.’  De instelling brengt haar plan binnen één of twee weken naar buiten. ‘En daarin gaat het niet alleen over het aantal formatieplaatsen, maar ook over de nieuwe strategie van Inholland. De hogeschool moet internationaler en ook ondernemender’, aldus Dales. ‘Ondernemerschap moet een uitgangspunt zijn van bijna al onze opleidingen. Het profiel van de instelling wordt daar ook op aangepast: een paar opleidingen zullen verdwijnen. Wie wil weten welke moet nog even geduld hebben.’

Verder schuilen er volgens Dales kansen in de zeer diverse studentenpopulatie van Inholland. ‘Vooral onze vestiging in Rotterdam heeft zeer veel studenten van niet-westerse afkomst. Daar zijn we trots op, vooral omdat ze het bij ons gemiddeld beter doen dan niet-westerse allochtonen op andere hogescholen. Om de resultaten verder te verbeteren gaan we onze curricula voor deze groepen aanpassen. Dat betekent dat er meer contacturen komen en meer ondersteuning. Zo’n type opleiding is natuurlijk duurder dan een wat vrijblijvender opleiding waar studenten meer zelfstandig werken. Samen met de andere maatregelen krijgt de kwaliteit van ons onderwijs daardoor een impuls die ons uiteindelijk weer aan die veertigduizend studenten moet helpen.’ [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?