Terug naar overzicht

Starters verdienen steeds meer

Dit meldt adviesbureau Hay Group op grond van een onderzoek onder 126 bedrijven en instellingen. In januari werd gepeild hoe zij hun nieuwe werknemers beloonden. Hbo-afgestudeerden en academici krijgen een jaarsalaris van gemiddeld 31.710 euro als ze ergens in dienst treden. Wie al twee jaar in dienst is, heeft een vast inkomen van 36.163 euro.

De krapte op de arbeidsmarkt drijft de prijs op, concludeert het adviesbureau. Vrouwen, ouderen en allochtonen zouden enige verlichting kunnen brengen, want hun potentieel wordt onderbenut.

Financieel en boekhoudkundig personeel is het meest gewild: 46 procent van de ondernemingen meldt daarin tekorten. Ook ict’ers en ingenieurs zijn veel gevraagd.

Onder de deelnemende bedrijven bevinden zich reuzen van meer dan tweeduizend werknemers en kleintjes met minder dan tweehonderd personeelsleden. Bijna de helft zit daar tussenin.

 

‘Het beeld is misschien gekleurd’, zegt manager Bart Godthelp, ‘doordat we onze klanten voor dit onderzoek eenvoudiger konden bereiken. Het is dus geen geheel willekeurige steekproef. Maar er doen ook bedrijven mee die geen klant zijn.’ [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?