Terug naar overzicht

Studenten laaiend enthousiast over nieuwbouwplannen

Tientallen tweedejaarsstudenten aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost in Breda waren door hun docenten aangespoord om de presentaties bij te wonen. De kunststudenten hadden een duidelijke visie op welke architect uiteindelijk de keuze wat hun betreft zou vallen.

Student Annika de Boer was laaiend enthousiast over de ideeën van architectenbureau Rau. Ze wil zelf ook bij een architectenbureau gaan werken en bekeek de presentaties daarom kritisch. ‘Het tweede ontwerp van Van den Broek en Bakema was heel licht en open en daardoor ook heel erg mooi. Jeanne Dekkers had minder aandacht aan de uitbreiding van het huidige Avansgebouw besteed, dat was jammer. Die presentatie was ook minder overtuigend, de schetsen waren wat knullig en niet heel duidelijk.’

Haar jaargenoot Lydia van der Linden was er ook snel uit na de laatste presentatie van bureau Rau: ‘Super, echt mooi! Die moet het worden!’ Van haar mag de selectiecommissie, die over de keuze van de architect gaat, voor het meest gewaagde ontwerp gaan. ‘Het laatste ontwerp was het meest interessant.’ De presenaties boeiden haar. ‘Zo zie je maar dat verschillende creatieve bureaus allemaal met totaal andere plannen komen voor een gebouw waarvan al veel vastligt. Het was ook boeiend om te zien hoe architecten zo’n proces doorlopen.’

Derdejaarsstudenten Vormgeving Jesper van Loenen en Jop van Beek uit Breda waren uit zichzelf gekomen. Ze staan vlak voor hun stage. ‘Wij gaan stagelopen bij een architectenbureau om daar met de creatieve inbreng te komen. We hadden nu vrij, dus kwamen we even kijken. Het is leuk om te zien wat het eerste bureau (Rudy Uytenhaak, red.) heeft bedacht om de grote verschillen tussen een fabriekshal en het schoolse samen te brengen.’ Het verslag van de presentaties vindt u hier. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?