Terug naar overzicht

‘Wij laten nu zien, wat straks gaat komen’

Van vrijdag 4 april tot zondag 6 april exposeerden elf studenten van de opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) in Breda hun eindexamenprojecten in Electron Breda. De zogenoemde multimediamanifestatie 'UnExplored' is een zelfstandig initiatief van vier afstuderende studenten CMD die opgeleid zijn tot Media Innovator en een oud student Autonome Beeldende Kunst, Niels Engel.

Als Media Innovator ben je constant opzoek naar nieuwe mogelijkheden, op de grens van kunst, techniek, marketing en communicatie. 'Wij laten in principe nu zien wat over vijf jaar mogelijk door het grote publiek gebruikt gaat worden', zegt Naan Eldering. 'We maken functionele dingen, op basis van een concept, die we daarna pas vormgeven.'

Evert Hillhorst presenteert zijn project 'Motion'. Als je het met draden doorregen gilletje aantrekt en de bijbehorende zweetbandjes omdoet, kun je met armbewegingen kleuren en vormen op een groot scherm genereren. Zo kun je door te dansen beelden creëren die aansluiten bij de muziek. 'Als deze toepassing van motion tracking eenmaal in kleding is geïntegreerd, zijn de mogelijkheden oneindig', zegt de afstuderende student. 'Je kunt bijvoorbeeld presentaties geven en tijdens je voordracht met een simpel, natuurlijk handgebaar van slide wisselen.'

De full motion game 'Fate by numbers' haalde verschillende internationale tijdschriften. De videogame -gebaseerd op de 'Film-Noir' stijl- circuleert ook op internet. Van de Oekraïne tot in Australië wordt de game door honderdduizenden mensen gespeeld. De game mag door de kosteloze medewerking van verschillende acteurs niet verkocht worden en is gratis te downloaden via de website. 'Een fervent gamer mailde me dat hij was vergeten te eten toen hij aan het spel begon', zegt Winne Willems, één van de bedenkers van het project. In deze game neemt een vrouwelijke detective de gamer mee naar een stad in de toekomst. In de loop van het spel probeer je te achterhalen wie jou neergeschoten heeft, in een maatschappij die anders omgaat met keuzevrijheid en identiteit dan wij gewend zijn.

UnExplored is ontstaan uit een gedeelde onvrede. De door school georganiseerde eindexpositie voldeed niet aan de eisen van de exposanten. 'We wilden een totaalconcept neerzetten dat vooral het bedrijfsleven laat zien waar wij toe in staat zijn', zegt Naan. Het bestuur en de docenten van CMD hebben het initiatief positief ontvangen', zegt hij. 'Met deze expositie hebben we de opleiding laten zien wat we daadwerkelijk leren en hoe wij dat naar buiten willen brengen. Deze kennis dragen wij over op de organisatoren van de officiële eindexpositie: de expositie voor alle eindexamenstudenten van dit jaar.' Die vindt plaats op vrijdag 11 en zaterdag 12 juli in Electron in Breda. Naan zegt tot slot: 'Kom aanschouwen dat een opleiding ook van zijn studenten kan leren!' [KvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?