Terug naar overzicht

Brand TU Delft: ‘Gewoon doorgewerkt’

‘Ik werk in een ruimte zonder ramen’, vertelt Arie de Wit, vierdejaarsstudent Elektrotechniek in Breda. De Wit studeert af met een onderzoeksproject op de TU Delft. ‘Ineens werd ik gebeld door een bouwkundestudent. Hun gebouw stond in brand en werd ontruimd. Toen ben ik wel even gaan kijken.’

De studenten en medewerkers die aanwezig waren in de andere gebouwen op de campus konden gewoon doorgaan met hun werk. ‘Het was alleen de faculteit bouwkunde die gesloten is en waarvan de directe omgeving werd afgezet.’

De Wit heeft gisteren doorgewerkt en af en toe naar het brandende gebouw gekeken. ‘Ik kan het uitgebrande gebouw vanuit de koffieruimte zien. De omgeving is nog steeds afgezet, maar zover ik weet zijn ze nog niet begonnen met opruimwerkzaamheden.’

Vanochtend is er een bijeenkomst geweest voor medewerkers en studenten van de getroffen faculteit. De bouwkundestudenten krijgen tenten als tijdelijke atelierruimte.

Collegevoorzitter Van den Berg liet volgens het ANP weten dat de tentamens gewoon doorgaan en dat er vanaf maandag weer college wordt gegeven. Daarvoor wordt samen met andere faculteiten naar zalen gezocht. De geëvacueerde omwonenden van de faculteit kunnen waarschijnlijk vandaag weer naar huis.

Morgen zou in het faculteitsgebouw de tentoonstelling 'Architecture Collections – Past, Present and Future' worden geopend, met onder meer unieke maquettes van Le Corbusier en Frank Lloyd Wright. De kans dat daar nog iets van over is, wordt klein geacht. Hetzelfde geldt voor de belangrijke bibliotheek van de faculteit en de grote collectie stoelen, waaronder originelen van Rietveld en Gispen.

Het werk van de studenten en medewerkers dat op de computerservers van de universiteit was opgeslagen, bleef bewaard. Toch zijn waarschijnlijk talloze ontwerptekeningen, maquettes en studiematerialen verloren gegaan. ‘Projecten waar wetenschappers járen aan hebben gewerkt. Het is een regelrechte ramp’, zegt faculteitsdecaan Wytze Patijn in het AD. [AR, HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?