Terug naar overzicht

Dilemma’s bij dood en leven van pasgeboren kinderen

De collegezaal die gereserveerd is voor de lezing, zit vol met studenten van de opleiding Verpleegkunde met als minor kind, kraam en jeugd. Linda en Mario Bouwmans zijn voor de tweede keer te gast bij bij Avans om hun aangrijpende verhaal te vertellen naar aanleiding van het boek Zizi, de strijd om te mogen sterven. Dit schreven ze samen na het overlijden van hun dochter. ‘We hebben het boek geschreven om te laten zien wat er is gebeurd, niet om na te trappen’, vertelt Mario Bouwmans.

Linda vertelt over alle dilemma’s die ze tegenkwamen vanaf het moment dat bleek dat hun dochter geen menswaardig bestaan zou kunnen leiden. Toen gesproken werd over mogelijke euthanasie, liepen ze tegen veel ethische kwesties aan. Mario leest tussendoor fragmenten voor uit het boek en vertelt over reacties die ze kregen van betrokkenen, maar ook van vreemden. ‘Op het onderwerp ligt nog een taboe, maar langzaam wordt er meer over gesproken.’

Door middel van het boek en de lezing willen Mario en Linda Bouwmans de aandacht vestigen op dergelijke ethische kwesties in de gezondheidszorg. Voor de aanwezige verpleegkundigen hebben ze een één raad: blijf bij jezelf. [MK]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?