Terug naar overzicht

Duitsland door de ogen van Nederlandse fotografen

Bool is in 2005 begonnen met zijn onderzoek naar de wijze waarop Nederlandse fotografen naar Duitsland kijken. Daarbij heeft hij zich geconcentreerd op de periode na 1945. ‘Over de vooroorlogse geschiedenis is al veel geschreven. Ik was benieuwd naar de kijk na die vijf traumatische jaren.’

Opvallend is dat Nederlandse fotografen sinds 1945 vooral nieuwsgierig geweest zijn. ‘Hoe ziet een vijand eruit die geen vijand meer is? Dat was belangrijk’, zegt Bool. De lector constateert in zijn onderzoek dat de Nederlandse kijk zich vooral richt op West-Duitsland. ‘Pas na de val van de muur zie je dat Nederlanders naar Oost-Duitsland trekken. Dat gedeelte van Duitsland komt ook nog steeds terug in de Nederlandse fotografie.’

Op 30 mei houdt Bool zijn lectorale rede over dit onderwerp bij de AKV|St. Joost in Breda. De bijeenkomst begint om 15.30 uur. [AR]

Een groot artikel over het onderzoek van Flip Bool verschijnt in Punt 12, die op 12 juni in de bakken ligt.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?