Terug naar overzicht

‘Resource blijft journalistiek onafhankelijk’

Directeur Jeroen Hemels is dolblij met de gunning. ‘Ik probeer mijn enthousiasme te temperen. Cereales heeft het dertig jaar gedaan en verdient respect. Maar binnen het bedrijf zijn we zeer gelukkig met Resource.’

De vraag is echter of de lezers van Resource wel zo blij zijn met de nieuwe uitgever. Raymond Bolding van lokale studentenbond WSO is in elk geval niet enthousiast. ‘Kennelijk verkiest de universiteit een mooie glossy boven een sterk inhoudelijk blad’, zegt hij. ‘Het meest storende is nog dat in het aanbestedingsdocument staat dat de universiteit negatief bestuurlijk nieuws kan blokkeren. Dat is censuur. Met de vorige redactie waren daarover afspraken gemaakt, maar of de nieuwe uitgever dat ook gaat doen?’

Jim Jansen, hoofdredacteur van het Amsterdamse universiteitsblad Folia en voorzitter van de ‘Kring van hoofdredacteuren van hoger-onderwijsbladen’ noemt het bericht over de aanbesteding ‘verbijsterend’. Universiteits- en hogeschoolbladen moeten volgens hem voortduren blijven opletten. ‘Dat hebben we recent nog gezien in Leiden, waar Mare het dagelijkse nieuws bijna moest overlaten aan de communicatieafdeling. Maar dit is een nieuwe: Wageningen wordt dus straks vanuit Hilversum bediend door een tekstbureau dat heel fraaie bedrijfsglossy’s maakt. Met alle respect, maar dat is wat anders dan een wetenschappelijk journalistiek weekblad.’

‘Natuurlijk maken we prachtige bladen voor Mercedes en KLM’, reageert directeur Hemels op de scepsis. ‘En het is ook helemaal waar dat we voor het eerst een universiteitskrant gaan maken. Maar we maken ook bladen voor uitkeringsorganisatie UWV en het kankercentrum van de Vrije Universiteit. Dat is alweer iets heel anders. In Wageningen wordt niet getornd aan de huidige afspraken over de journalistieke koers. Uiteraard passen we hoor en wederhoor toe.’

Het formeren van een redactie voor Resource heeft voorlopig de eerste prioriteit. Hemels: ‘Daar gaan we onmiddellijk mee aan de slag, waarbij het voor de hand ligt dat die mensen niet in Hilversum werken maar in Wageningen. Er zijn al verschillende spontane reacties binnen van wetenschapsredacteuren die ons graag komen helpen.’

De kans dat ook journalisten van de huidige Resourceredactie deel uitmaken van dat team is aanwezig, denkt scheidend hoofdredacteur Korné Versluis: ‘Hemels komt binnenkort praten. Wellicht dat ze ruimte hebben voor onze mensen. Maar niemand is echt enthousiast over dat vooruitzicht: we zijn onafhankelijke journalisten, geen tekstschrijvers.’

Voor Cereales blijft er niet veel over. De uitgeverij kan de redactie tot 1 september betalen, maar is te klein om zonder de opdrachten van de Wageningen Universiteit door te gaan. Mogelijk volgen nog juridische stappen. ‘Cereales heeft niet veel te verliezen’, aldus Versluis.

Over de aanbesteding zelf is de hoofdredacteur duidelijk: ‘Daar konden we niet onderuit. Resource is een paar jaar geleden op grote afstand van de universiteit geplaatst. Voor de wet zijn we daardoor een extern bedrijf dat door de instelling wordt ingehuurd om een blad te maken. Dan moet er dus openbaar worden aanbesteed. Of andere universiteitsbladen met een vergelijkbare situatie te maken kunnen krijgen? Geen idee. Voor zover ik weet hebben die allemaal een steviger band met instelling waar ze bij horen.’ [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?