Terug naar overzicht

Studenten bepalen zelf de agenda

Maar wat is Open Space en heeft het iets opgeleverd? Desiree America docent van de AMBM en een van de organisatoren van de bijeenkomst die gisterenmiddag, plaatsvond geeft antwoord.

Open Space, wat houdt dat in?

 ‘Deelnemers bepalen bij Open Space zelf de agenda, vooraf staan de discussiepunten niet vast. Iedereen kan een stelling op papier zetten. De stellingen worden verzameld in een schema op een bord. Degene die de stelling heeft geschreven, is de discussieleider van zijn stelling. Op deze manier zijn er meerdere discussies tegelijk mogelijk in kleine groepen. Deelnemers die willen meepraten over een bepaalde stelling kunnen zich bij de desbetreffende groep aansluiten.’

Waarom is er voor deze vorm gekozen. Je kunt toch ook een ‘gewoon’ debat voeren?

‘We weten dat de studieloopbaanbegeleiding een onderwerp is dat speelt onder studenten. Er zit weinig vaste lijn in de manier waarop die begeleiding nu plaatsvindt. Die discussie is binnen de academie nooit helemaal gevoerd, daarom zijn er nu verschillende vormen van studieloopbaanbegeleiding naast elkaar. Je hebt een tutor, een stagebegeleider enzovoorts. Met Open Space hoopten wij te horen van studenten waar zij tegenaan lopen. Hoe ervaren zij de begeleiding? Zijn er nog aandachtspunten waar wij als docenten niet aangedacht hebben?’

En is dat geslaagd, zijn er nieuwe inzichten bijgekomen?

‘Veel van de onderwerpen waar studenten mee kwamen, waren voor ons wel bekend. De begeleiding van stages in het buitenland en de verschillende vormen van coaching. Opvallend vond ik het probleem van studenten die een minor bij een andere academie volgen, zij raken op dat moment hun studieloopbaanbegeleider kwijt.’

Wat gaat er met de informatie van gisteren gebeuren?

‘Maandag komen we in een klein groepje bij elkaar om alles te inventariseren. De komende maand worden alle deelnemers dan opnieuw uitgenodigd om verder te praten over hun stellingen.’ [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?