Terug naar overzicht

TU Delft had brandveiliger gekund

De brandweer had tijdens een recente controle aangeraden om ‘brandcompartimenten’ in het gebouw aan te leggen. Als er dan brand uitbrak, zou die zich minder snel verspreiden. Nu greep het vuur inderdaad razendsnel snel om zich heen.

Maar de aanleg van de compartimenten was niet verplicht. Voor bestaande gebouwen gelden namelijk andere veiligheidseisen dan voor nieuwbouw. De brandweer kon de TU niet tot maatregelen dwingen, aldus Bron.

 

Volgens de universiteit is gebleken dat de veiligheid in orde was. Alle studenten en medewerkers konden immers snel worden geëvacueerd. Aan de wettelijke normen was ook voldaan.

 

De Delftse professor veiligheid & rampenbestrijding Ben Ale heeft begrip voor de keuze van de TU Delft om niet enorm veel geld in dit gebouw te investeren. Als de TU bijvoorbeeld een sprinklerinstallatie had willen aanbrengen, kost dat ‘een getal met zes nullen’, zegt hij in universiteitskrant Delta. Het gebouw moest sowieso vervangen worden, meent hij. ‘Dus dan is het logisch dat de TU niet in een sprinklerinstallatie investeert.’

 

Gisteren is begonnen met de sloop van het gebouw. Het zal nog maanden duren voor de resten zijn opgeruimd. Hoe snel er een nieuw onderkomen voor de faculteit zal worden gebouwd, is nog niet bekend. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?