Terug naar overzicht

Vier betonnen Avanskano’s in race

De 24 eerste- en tweedejaarsstudenten Civiele Techniek uit Den Bosch maakten vier betonnen kano’s. Twaalf studenten gaan er komende zaterdag echt mee varen in een wedstrijd.

De kano’s wegen zo’n tachtig kilo per stuk. Zinken doen ze niet, bezweren de bouwers. ‘Dat komt door de opwaartse druk. Het materiaal is wat zwaarder, maar dat maakt niet zoveel uit’, vertelt tweedejaars Casper van Mourik.

Twee kano’s zijn nieuw, de andere twee zijn oude modellen die de studenten hebben aangepast. Slechts drie ervan gaan te water. ‘De kano met het Avanslogo is het eerste model dat we gemaakt hebben en is wat aan de zware kant’, verklaart Van Mourik. De andere boten zijn in het geelblauw, de kleuren van sponsor Van den Biggelaar. Of er een podiumplek in zit? ‘Het is voor ons helemaal nieuw, we hebben geen idee hoe we uit de race komen.’

Veel tijd om de kano’s te maken, hadden de studenten niet. Twee maanden geleden werden de mannen op de wedstrijd gewezen door docent Marco van Ras. De opdracht was wel aan Van Mourik besteed. ‘Ik zeil veel en heb wel iets met water.’ Hij ging graag op de uitdaging in. ‘Je leert te werken met beton, je kunt veel uitproberen en bent gezellig ’s avonds met z’n allen aan het bouwen.’

De race is komende zaterdag in Delft bij de Technische Universiteit. ‘Daar zijn ze wat langer met hun kano’s bezig geweest en hebben ze ook tests gedaan. Ik weet alleen niet waar ze hun boten hadden staan, misschien hebben we een concurrent minder na die brand bij de Bouwkundefaculteit gisteren’, grapt Van Mourik. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?