Terug naar overzicht

Aflossingstermijn studieschuld blijft 15 jaar

De bewindsman maakte dit bekend in de Studentenkamer, het officiële overleg tussen hem en de studentenbonden. Eind vorig jaar had hij een voorkeur voor 25 jaar, omdat de maandlasten dan lager zouden uitvallen. Dit idee viel slecht bij studentenorganisaties ISO en LSVb: ‘Aflossen tot aan je pensioen’, sneerden zij in een gezamenlijke reactie. Tot grote verbazing van de minister, die de studenten juist tegemoet had willen komen.

Tijdens de Studentenkamer in maart bleken de organisaties toch niet op één lijn te zitten. Het ISO gaf alsnog de voorkeur aan een termijn van 25 jaar. Minister Plasterk, die de Kamer had beloofd de bonden zelf de optimale termijn te laten bepalen, toonde begrip voor beide standpunten. Zijn compromis om de termijn in twintig jaar te veranderen – door hem zelf ‘een beetje flauw’ genoemd – werd door ISO en LSVb terzijde geschoven. De minister beloofde daarop dat hij de knoop snel zelf zou doorhakken. Dat deed hij vandaag.

Het ISO heeft aangekondigd dat het de minister via de Tweede Kamer op andere gedachten wil brengen. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?