Terug naar overzicht

Blije ambtenaren

Het tijdschrift voor hoogopgeleide starters baseert zijn conclusies op basis van enquêtes over de arbeidsvoorwaarden en personeelstevredenheid. Ruim twintig organisaties met meer dan honderd personeelsleden deden mee. Achter Zwolle maken het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Waterschap Brabantse Delta de top drie van beste werkgevers in non-profitsector compleet.

De ruim duizend Zwolse ambtenaren kennen de beste arbeidsvoorwaarden en zijn dan ook dik tevreden over hun werkgever. Ter illustratie: het startsalaris voor een academicus is bijna 43 duizend euro en een hbo’er zit aan de 33 duizend. “We hebben alle kaarten op ons personeelsbeleid gezet”, zegt gemeentesecretaris Oenze Dijkstra in Intermediair. “Met goede mensen kun je elke oorlog winnen.”

 

Niet alleen zuiver ambtelijke organisaties werden door Intermediair onder de loep genomen. Van universitaire instellingen belandde alleen UMC Groningen met een zesde plaats in de top twintig van beste niet-commerciële werkgevers. Saxion Hogescholen staat op de vijftiende pek in de top 25 van arbeidsvoorwaarden. De Rijksuniversiteit Groningen staat zestiende in de ranking van instellingen waar de werknemers het meest tevreden zijn.    

 Opmerkelijk aan het tevredenheidsonderzoek is dat de werknemers van alle non-profitorganisaties zo content zijn met hun werk dat zelfs het personeel van de slechtst scorende instantie – het Wetterskip Fryslan – het arbeidsgeluk nog waardeert met een 7,2. Zesjes krijgen de werkgevers alleen in de categorieën ‘werkdruk’ en ‘doorgroeimogelijkheden’.  [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?