Terug naar overzicht

De Vroomen loopt marathon Spitsbergen

Momenteel is het zomer in Spitsbergen en is het er 24 uur per dag licht. Het is er nul graden en er staat een heel harde wind op de archipel in de Noordelijke IJszee, die deel uitmaakt van het koninkrijk Noorwegen.

‘We lopen met 40 mensen, waarvan ik de enige Nederlander ben’, vertelt De Vroomen (59). ‘Het gaat me niet om de heroïek. Ik vind het vooral mooi dat je een strijd moet leveren met je lichaam en de weersomstandigheden. Het is echt terug naar de basis. Je loopt voornamelijk in je eentje, omdat een groep van 40 man nooit bij elkaar blijft. Ik vind het spannend en daarom doe ik mee.’

Het is de zevende keer dat De Vroomen een marathon loopt. Drie jaar geleden werd hij nog 13.082ste op de marathon van New York. ‘Ik vond het een ontzettend leuke ervaring, maar het was wel heel massaal (35.000 deelnemers, red.)’, reageert De Vroomen. ‘De persoonlijke betekenis zie je dan haast niet terug, omdat je met zovelen loopt.’

Even leek het erop dat hij nooit meer een marathon zou lopen, maar tijdens het lopen in Emmen vond De Vroomen het plezier weer terug. ‘Daar liepen we met tweehonderd mensen. Ik raakte enthousiast door het lopen langs dorpen en weilanden. Dan word je echt weer teruggeworpen op jezelf. Toen ik bij toeval op de marathon van Spitsbergen stuitte, trok die mij direct aan, omdat het parcours heuvelachtig is en bestaat uit gravelpaden die de natuur doorkruisen’, legt De Vroomen uit.

De Vroomen is al paar dagen eerder in Spitsbergen. Hij verwacht niet dat hij moet acclimatiseren. ‘Dat heb je wel in de tropen, dan slaat de hitte direct toe. Nu verwacht ik geen probleem, ook omdat het niet extreem koud is.’ De Vroomen gaat de eerste paar dagen wandelen met zijn vrouw, die ook meegaat. ‘Natuurlijk gaan we gletsjers beklimmen.’

Zaterdag 14 juni is het dan tijd voor de marathon. Hij heeft geen idee hoe lang hij over het parcours gaat doen. De marathon van New York liep hij 4 uur, 19 minuten en 20 seconden. ‘Ik weet niet wat ik nu kan verwachten. Ik ben erg benieuwd wat mijn tijd gaat worden.’ De Vroomen verwacht dat de marathon in Spitsbergen zijn laatste is. [KvdL]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?