Terug naar overzicht

Deventer wil nieuwe universiteit

Het onderzoek is een initiatief van de VVD in de gemeenteraad. Een universiteit kan volgens de liberalen een belangrijke innovatieve impuls geven aan de regio Deventer, Apeldoorn en Zutphen.

Woordvoerder Jan Hendriks van de gemeente erkent dat het opzetten van een nieuwe universiteit enorme investeringen vergt, zeker als die ook een technische faculteit moet krijgen. ‘Maar als de mensen die je universitair wilt opleiden bij een technisch bedrijf werken waar al veel apparatuur aanwezig is, vallen de kosten misschien mee. Dat soort dingen gaan we uitzoeken.’

Er vindt op korte termijn overleg plaats met de Academia Vitae, het particuliere university college in Deventer dat in 2005 werd opgericht. Maar ook samenwerking met andere universiteiten is denkbaar. Het aanbod van Saxion Hogeschool Deventer voorziet volgens Hendriks onvoldoende in de behoefte.

Recente initiatieven in Oost-Nederland waren weinig succesvol. In 2006 bliezen de Vrije Universiteit en de Christelijke Hogeschool Windesheim de oprichting van een gezamenlijk university college in Zwolle af. De belangstelling voor het ‘professional college’ dat daarvoor in de plaats kwam, is gering. [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?