Terug naar overzicht

Druk bezocht congres over risicojongeren

Het congres over werken met risicojongeren trok voornamelijk jongerenwerkers van instanties uit heel Nederland. Dit tot tevredenheid van inleidende spreker Hans du Prie, directeur van Horizon, een instituut voor jeugdzorg en onderwijs in Rotterdam. ‘Het zijn de werkers die een verandering teweeg moeten brengen’, zei hij in zijn openingspraatje.

De jeugdzorg is dagelijks in het nieuws. Is het niet vanwege de hoge schooluitval, dan wel om familiedrama’s of de lange wachtlijsten. ‘We slagen er niet in om die terug te dringen’, zegt Du Prie. De maatregelen die de overheid neemt zijn volgens hem niet de oplossing voor alle problemen. ‘Het zijn vooral veel beleidsmaatregelen, zoals de centra voor jeugd en gezin. Maar die zijn vooral nu populair, vóór dat ze van start gaan.’

Du Prie wil afrekenen met de cultuur waarin de overheid de regels bepaalt en de sector bevrijden van het juk. ‘We verdedigen en beklagen ons en laten de verantwoordelijkheid in het midden.’ Volgens hem is de ‘reddersgeest’ van jongerenwerkers bepalend voor de manier waarop ze werken. ‘Ze denken dat ze verantwoordelijk zijn voor het geluk van anderen, maar dat is iedere Nederlander zelf. Iedereen is regisseur van zijn eigen bestaan.’ Die visie moet leiden tot een imagoverbetering van de sector. ‘We zijn geen oppassers, geen mislukte redders, maar leveren een bijdrage aan de samenleving.’

De vijfhonderd deelnemers aan het congres konden na de inleiding in drie rondes verschillende workshops volgen, gegeven door professionals uit het beroepenveld, lectoren en docenten van Avans. [SW]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?