Terug naar overzicht

Dure euro nekt Arubaanse ex-studenten

De Arubaanse florin is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, en die is de afgelopen maanden sterk in waarde gedaald. Een euro is momenteel ongeveer 2,75 florin waard, en dat zorgt voor problemen bij de aflossing van de studieschuld. In 2001 kostte een euro nog 1,60 florin.

De Arubaanse Volkspartij stuurde minister Plasterk een brandbrief, meldt de Volkskrant vandaag. Daarin staat te lezen dat de inflatie niet alleen een last is voor oud-studenten, maar ook voor het eiland: hoogopgeleide Arubanen worden door de slechte wisselkoers gedwongen in Nederland te werken. Daar kunnen ze harde euro’s verdienen.

Volgens de IB-Groep valt het allemaal wel mee met de studieschuld. 'Bij de aflossing houden we rekening met valutakoersen: daarop passen we de normbedragen jaarlijks aan', reageert een woordvoerder desgevraagd. ‘Daarmee voorkomen we dat mensen op bijvoorbeeld de Antillen relatief enorme bedragen moeten aflossen.’

De IB-Groep kan niet zomaar controleren of de deurwaarder die hij inhuurt voor de Antillen en Aruba daadwerkelijk zo’n vijfentwintig keer per week beslag laat leggen op rekeningen van oud-studenten met een betalingsachterstand. ‘Dat is wel erg vaak’, denkt de woordvoerder. ‘Wel is bij ons bekend dat Arubanen met betalingsproblemen minder snel een draagkrachtmeting aanvragen of een verzoek tot uitstel van betaling doen. Dan krijg je vroeg of laat een deurwaarder op de stoep. Misschien is een extra voorlichtingscampagne wel zinvoller dan een aparte betalingsregeling voor de Antillen.’ [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?