Terug naar overzicht

Marcel Dingemanse wint Lucasprijs 2008

Dingemanse presenteert volgens de jury een ‘heel intelligente en complexe installatie’. Naast de film van 11 minuten heeft hij drie vitrines ingericht met onder meer oude landkaarten en foto’s, een pet met Russische opdruk en een verrekijker. In het juryrapport staat: ‘Hij speelt met geschiedenis en fictie, werkelijkheid en interpretatie. De film die hij toont is hoogst esthetisch, maar tegelijkertijd absurdistisch. Hij schept zijn eigen filmtaal, waarin hier en daar tonen van Tarkovski doorklinken.’

De gemeente Den Bosch reikt de prestigieuze prijs jaarlijks uit. De Bossche wethouder van cultuur Rodney Weterings overhandigde de prijs gistermiddag tijdens de diploma-uitreiking in de Verkadefabriek aan Dingemanse.

Tussen de geslaagden zaten elf genomineerden voor de prijs, waarbij alleen de afstudeerrichting Grafische Vormgeving niet was vertegenwoordigd. De jury maakte een top drie, die bestond uit Klaas Burger (Beeldende Kunst), Mariska van Zutven (Fotografie) en Dingemanse. Het werk was van hoog niveau, vond de jury. ‘Er is een aantal zeer ambitieuze uitschieters en er wordt overal een grote motivatie en energie gevoeld.’

De expositie van al het eindexamenwerk in de Bossche kunstacademie begint morgen en duurt tot en met woensdag. Elke dag zijn de kunstwerken van 11.00 tot 17.00 uur te bewonderen. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?