Terug naar overzicht

Minister plaatst vraagtekens bij salaris Elbers

In haar verslag over 2007 schrijft Inholland dat er met Elbers afspraken zijn gemaakt bij zijn aftreden als collegevoorzitter in 2007. Zijn dienstverband werd drie jaar lang voortgezet. In 2008 verdient hij 178.800 euro, waarbij hij al zijn neveninkomsten moet afdragen aan Inholland. In 2009 en 2010 verdient hij 112.500 euro en moet hij de helft van zijn bijverdiensten afstaan, tot een maximum van 124 duizend voor de beide jaren samen. De hogeschool schat de totale kosten van de afspraken op één jaarsalaris.

Het salaris van Elbers wel te verstaan. De grondlegger van Inholland was jarenlang de bestverdienende collegevoorzitter in het hbo. In 2006 verdiende hij ruim twee ton. Sinds maart werkt hij bij Capgemini als adviseur voor de sector public & health. Aan het Onderwijsblad van vakbond AOb liet hij weten dat hij ‘vanuit een dienstverband als adviseur bij Inholland voor 0,6 fte gedetacheerd is’ bij het adviesbureau. Hij acht het ‘vanzelfsprekend dat de verworven inkomsten aan Inholland worden afgedragen’. Volgend jaar zou hij zicht hebben op een vast dienstverband bij Capgemini.

In een brief aan de raad van toezicht van Inholland heeft minister Plasterk opheldering gevraagd over de vergoedingen aan Elbers. Ook wil hij volgens een woordvoerder weten waarom de instelling is afgeweken van de code die de HBO-raad heeft opgesteld over de beloningen van hbo-bestuurders. [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?