Terug naar overzicht

Professoren verliezen monopolie op promotie

De wetenschappers in kwestie moeten dan wel een subsidie uit het talentenprogramma van NWO hebben gekregen, waarmee ze een eigen onderzoeksgroep draaien. Als zij promovendi begeleiden, moeten ze misschien ook maar de kans krijgen om de doctorstitel uit te reiken, overweegt Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer.

Als ze inderdaad het ius promovendi verkrijgen, kunnen talentvolle onderzoekers volgens de minister sneller de gevestigde orde omverwerpen. Of in onvervalste beleidstaal: Plasterk wil ‘meer dynamiek en vernieuwing in de hiërarchische structuur van de universiteiten organiseren’.

Het zou een breuk betekenen met een eeuwenoude traditie waarin alleen professoren dit recht hebben. Universiteitenvereniging VSNU reageert daarom enigszins verbaasd. ‘Dat recht blijft wat ons betreft bij de hoogleraar. Universiteiten zijn heel zorgvuldig in het benoemen van hoogleraren, dus wij zien geen probleem met het huidige stelsel.’

‘In de praktijk is de dagelijkse begeleider van een promovendus meestal een universitair docent of hoofddocent’, zegt Gertjan Tommel van het Promovendi Netwerk Nederland. ‘Dus zoveel zou er niet veranderen. En uiteindelijk moet de promotie toch naar een promotiecommissie, die het laatste woord heeft. Ik word niet warm of koud van het voorstel.’

In ieder geval zal de hoeveelheid promoties niet het probleem zijn waar Plasterk iets aan wil doen. Tegenwoordig ronden vier keer zoveel mensen met succes een proefschrift af dan in 1970: pakweg 2600 per jaar. [BB/HOP]

Lees meer over promoverende Avansmedewerkers in Punt 13. Dat nummer ligt vanaf 18 juni in de bakken.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?