Terug naar overzicht

Spinnen met slofjes

Ik denk zelfs dat De Spin mijn grootste angst is. En dan bedoel ik groot in de zin van: bijna twee jaar de garage niet ingaan omdat daar ooit een spinnetje zat. Militair-grondgeschuif en FBI-achtig muurknuffelen om maar zo ver mogelijk bij zo’n ding vandaan te blijven. Iemand zeer bijna een klap voor z’n kop verkopen als ‘ie beweert dat grote spinnen altijd met z’n tweeën komen. En dan bedoel ik: NOOIT naar Costa Rica omdat mijn ex daar ooit z’n kastdeur opendeed en een spin hem tegemoet sprong.

Theorieën over de oorzaak van de angst bieden geen soelaas. En dat is jammer want ik zou het graag begrijpen. De een zegt dat het een oerinstinct is. Vroeger waren er namelijk geen ziekenhuizen en dan is zo’n giftig spinnetje ineens een heel reële angst.

Maar waarom ben ik dan niet bang voor lelietjes-van-dalen? Ook hartstikke giftig. En waarom is mijn moeder dan bang voor muizen? Er zijn ook mensen die zeggen dat het aangeleerd is. Maar voor iemand die nooit zomaar iets aanneemt van een ander lijkt me dat zeer onwaarschijnlijk. 

Minstens zo belangrijk als de reden van de angst, is hoe je ervan afkomt. In dit kader mag ik altijd graag aan mijn buurmeisje denken. Ze had een even briljante als ludieke remedie voor het probleem: doe spinnen slofjes aan en ze zijn niet langer eng.

Ik denk dat het klopt om twee redenen: ten eerste werkt een spin met slofjes op je lachspieren. Ten tweede denk ik dat er een sterk causaal verband bestaat tussen angst voor spinnen en diens poten. Hoewel ik ook geen fan ben van dikke harige lijfjes, zijn de poten en de snelheid waarmee die bewegen, onbetwist het allerengst.

Ik zou graag zien dat een stichting er zorg voor draagt dat alle spinnen slofjes krijgen. Dat bedoel ik serieus en dat kan, want er zijn veel rare stichtingen. Google en gij zult vinden. Maar ik realiseer me ook dat een stichting niet zaligmakend is. Gelukkig is er een alternatief. Verhuizen naar de woestijn. Want spinnen houden van donker en vochtig en als de woestijn iets niet is … afijn. Gelukkig ben ik niet bang voor slangen en schorpioenen. En kan ik mijn moeder meenemen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?