Terug naar overzicht

Studeren in Flevoland niet populair

Windesheim heeft al enige tijd een nevenvestiging in Lelystad, maar tot op heden werd daar alleen een opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening verzorgd. Komend studiejaar zou de dependance worden uitgebreid met de opleidingen Commerciële Economie, Logistiek & Economie, Personeel & Arbeid, Management, Economie & Recht en Verpleegkunde duaal. De Zwolse hogeschoolkrant HSK meldde vorige week dat zich voor alle opleidingen samen – inclusief SPH – 27 studenten hadden gemeld. Dat aantal zou te laag zijn om met de opleidingen van start te gaan.

Ook de woordvoerder van de Christelijke Hogeschool Windesheim moet beamen dat het niet overhoudt met de aanmeldingen. ‘Maar er volgen nog twee open dagen. Deze week en in augustus. Ons doel is om in elke opleiding met minimaal één groep van start te gaan. Dan moet je denken aan gemiddeld een student of vijftien. Halen we dat niet, dan moeten we met studenten in overleg of ze niet liever naar Zwolle gaan.’

De verwachtingen voor Lelystad zijn bescheiden. ‘Over een jaar of zes willen we in totaal  vijf- tot achthonderd studenten hebben. Daarbij concentreren we ons vooral op de duale trajecten. In Lelystad is de beroepsbevolking relatief laagopgeleid, en de studenten die zich voor zo’n traject melden, waren anders niet gaan studeren.’

Toch is er ook voor Windesheim een grens. ‘Het moet wel te doen zijn. Voor de opleiding logistiek heeft zich tot op heden slechts één student aangemeld. Als dat zo blijft, laten we die opleiding komend jaar natuurlijk zitten. De kritische grens ligt bij elf, twaalf mensen.’

De belangstelling voor hoger onderwijs is in heel Flevoland gering. Dit voorjaar meldde het hogeschoolblad Havana al dat de Hogeschool van Amsterdam kampt met tanende belangstelling voor haar opleidingen in Almere. De Universiteit van Amsterdam haalde bovendien de bachelor ‘gedrag en samenleving’ uit Almere weg. Een dependance van de Amsterdamse tandheelkundeopleiding ACTA blijft weliswaar open, maar dat is slechts een plek waar ouderejaars hun kunsten loslaten op de gebitten van vrijwilligers.

De Christelijke Agrarische Hogeschool in Dronten onttrekt zich aan de malaise: de instroom is al jaren stabiel rond de vierhonderd studenten. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?