Terug naar overzicht

Vakjury waardeert kwaliteit afstudeerwerk St. Joost

Zij ontving daarvoor vanmiddag de St. Joost-Penning, een prestigieuze prijs door de gemeente Breda voor de beste eindexamenstudent van de kunstacademie. ‘Zij tekent prachtig en kent haar medium’, schrijft de jury over de film van Linde Faas. ‘De film is heel goed opgebouwd en het verhaal wordt uitstekend verteld. Het heeft de kwaliteit van de echt goede animatie, namelijk een geheel eigen logica. ’

Er waren twaalf genomineerden voor de prijs. Waarom Faas de winnaar werd? ‘Omdat de winnaar met deze film de toeschouwer volledig en puur beeldend ontroert. Niet door het onderwerp, niet door het medium zelf. De ontroering is het resultaat van een groot talent dat ziet en doet leven.’

De jury bestond dit jaar uit Annie Fletcher, hoofdconservator beeldende kunst van het  Van Abbe-museum en Gert Staal, vooraanstaand designcriticus en schrijver en de directeur van de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost, Jules van de Vijver.

De jury vindt dat het werk van de genomineerden ‘echt professioneel’ is. ‘Studenten laten zien dat ze in het vak kunnen opereren.  Je ziet ook de bereidheid te problematiseren. Bijvoorbeeld bij fotografie zou je driekwart van de afgestudeerden zó als professionals kunnen inzetten. Ook het maakproces en het concept worden steeds helder naar voren gebracht. Reflectiviteit en communicatie zijn kernbegrippen die hier van toepassing zijn.’

De andere genomineerden waren: Maaike Verwijs (Illustratie), Hanneke Minten (Grafisch Ontwerpen, voltijd), Amanda Butterworth (Grafisch Ontwerpen, deeltijd), Gabriel Eisenmeier en Luciano Caputo (Fotografie), Renée van Trier en Merijn Denkers (Beeldende Kunst, Ruben Pest (Audiovisuele Vormgeving), Geerte van Moorsel, Ruud van Hemert en Joep Jacobs (Ruimtelijk Ontwerp). Vier daarvan kwamen in de ‘top-4’ terecht: naast Linde Faas, Ruud van Hemert, Hanneke Minten en Ruben Pest.

De eindexamenexpositie is te zien van 28 juni tot en met 2 juli van 11.00 tot 17.00 uur op de kunstacademie aan de Beukenlaan in Breda. [PM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?