Terug naar overzicht

Hbo-diploma daalt in waarde?

Ook in Vlaanderen worden alle zeilen bijgezet om een beroepsbevolking te krijgen die voor vijftig procent uit hoogopgeleiden bestaat. Voltooiing van de betere mbo-opleidingen wordt daar sinds kort beloond met een hbo-diploma. Is dat het medicijn? Minister Plasterk en de Tweede Kamer vinden het een devaluatie van de term. Die vrezen de gevolgen voor het hbo: internationaal komt de goede naam van Nederlandse hogescholen onder druk te staan. ‘Ik geloof dat ze achter die diploma’s nog wel een nummertje zetten’, aldus Plasterk. ‘Maar we weten hoe dat in de praktijk gaat. Daar let niemand op. Een slechte zaak.’

Los van de verwarring die kan ontstaan omdat Vlaanderen mbo-opleidingen beloont met hbo-diploma’s, is de vraag wanneer iemand hoogopgeleid is een beetje een academische discussie: in Nederland vindt men bijvoorbeeld dat iemand minimaal een associate degree moet hebben gehaald om tot die categorie te behoren. Andere westerse landen rekenen de hogere mbo-opleidingen mee. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?