Terug naar overzicht

Vakbonden woest op HBO-raad

De HBO-raad torpedeert het convenant en toont zich geen betrouwbare partner, stelt voorzitter Walter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond. Zijn collega Michel Rog van CNV Onderwijsbond valt hem bij: 'Nu wordt de ware  werkgever zichtbaar: weinig mededogen met het personeel en geen millimeter ruimte voor autonomievergroting voor de professional.'

Krokodillentranen, kaatst voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad terug. Hij had immers al in april laten weten dat hij geld tekort kwam. 'Er is tot op het laatste moment onderhandeld', zegt hij. 'Wij wilden graag tekenen, als het convenant niet verder zou reiken dan 2012. Daarna is het geld op. We kunnen geen blanco check tekenen.'

 

Het hoger beroepsonderwijs krijgt in totaal 26 miljoen euro van het miljard om de salarissen en carrièreperspectieven van docenten mee te verbeteren, maar zegt daar niet genoeg aan te hebben. 'We voelen ons in de steek gelaten door de bonden', aldus Terpstra. 'Het hbo krijgt maar 2,5 procent van het totale bedrag om de lerarensalarissen mee te verhogen. Alsof het daarmee zou lukken.'

 

Volgens Terpstra had de raad bovendien aangekondigd dat er een onderzoek liep naar de verdeling van de salarisschalen in het hbo. Die bleek anders dan werd aangenomen in het principeakkoord.

 

De AOb reageert smalend. 'Er is helemaal geen nieuwe informatie op tafel gekomen en dat weet Terpstra zelf ook wel', zegt een woordvoerder. 'De HBO-raad wist allang hoe de salarissen ervoor stonden. Juist de financiële kant van de zaak is in het akkoord uitgebreid aan de orde gekomen. De leden hebben er bovendien mee ingestemd.' [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?