Terug naar overzicht

Hbo-fraude kost HU 7,5 miljoen euro

De korting waarmee de Hogeschool Utrecht te maken krijgt, is een gevolg van de zogenoemde hbo-fraude. Net als een aantal andere instellingen voerde de hogeschool tussen 2000 en 2003 studenten voor bekostiging op die daarvoor niet in aanmerking kwamen.

De Hogeschool Utrecht maakte onder meer gebruik van de 'O&O-constructie', waarbij Belgische cursisten als voltijdstudent werden ingeschreven. Aanvankelijk viel de terugvordering hoger uit, maar OCW oordeelde bij een bezwaarprocedure uit 2006 al dat de boete ruim 2,5 miljoen euro te hoog was uitgevallen.

De uitspraak heeft geen desastreuze gevolgen voor de Hogeschool Utrecht: de afgelopen jaren werd de terugvordering al door OCW op de bekostiging in mindering gebracht. Met de uitspraak van de Raad van State is de instelling door haar beroepsmogelijkheden heen. Aan het ANP heeft een woordvoerder inmiddels laten weten "opgelucht" te zijn dat de zaak nu
uit de wereld is.

Voor Avans kwam de zaak in het voorjaar ten einde. Avans had nog wel in beroep gekund, maar besloot de hele juridische weg niet meer te doorlopen en betaalde het bedrag van bijna twintig miljoen. [TdO/HOP, AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?