Terug naar overzicht

Almere lonkt naar Windesheim

Het verzoek aan Windesheim is opmerkelijk. Immers, de Hogeschool van Amsterdam is al jaren de hbo-partner van Almere met onder meer een pabo. Dit jaar begon de instelling een nieuwe opleiding small business met negentig eerstejaars. Maar Almere wil meer dan de dertienhonderd studenten die het hoger onderwijs er nu telt. ‘Anders dan de Hogeschool van Amsterdam ziet Windesheim kansen voor een omvangrijke dependance. Wij willen over een jaar of zeven een mooie hogeschool met vijfduizend studenten’, vertelt onderwijswethouder Martine Visser desgevraagd.

Ook met Amsterdam op dertig minuten treinafstand kan dat volgens haar prima. ‘Almere groeit de komende jaren door naar een stad met 350 duizend mensen. Recent onderzoek onder onze havisten wees uit dat meer dan de helft het liefst in Almere zou studeren. Maar dan moet er wel een fatsoenlijk studieaanbod zijn.’ Het is niet haar bedoeling dat Windesheim en de HvA elkaar in de polder kapot gaan concurreren. ‘Wat mij betreft zetten ze verschillende opleidingen in de markt.’

 

In oktober komt Windesheim met een uitgebreid plan waarin de hogeschool uiteenzet hoe de Zwolse instelling een omvangrijke dependance in de polder gaat plaatsen. Een woordvoerder van de hogeschool wil daarom nog niet al te veel over de ambities kwijt. ‘Veel meer dan bevestigen dat we er mee bezig zijn kan ik eigenlijk niet’, zegt hij desgevraagd. Collegevoorzitter Dijkstra was in het blad HSK Win een stuk concreter. Hij liet weten dat Almere een veelbelovende markt is, hoewel hij niet te veel risico’s wil lopen: de diverse overheden zullen een forse financiële bijdrage moeten leveren aan de dependance. Almere is daartoe bereid. Wethouder Visser: ‘Al hangt natuurlijk veel af van het voorstel waarmee Windesheim komt.’

 

Het wetenschappelijk onderwijs laat Visser even voor wat het is. ‘Universitaire studenten stellen hogere eisen aan hun omgeving dan hbo’ers en daar kan Almere nog niet aan voldoen. Als er straks vijfduizend hbo’ers door het centrum lopen, wordt dat wellicht anders.’

Twee jaar geleden sloot de Universiteit van Amsterdam haar Almeerse opleiding ‘gedrag en samenleving’. De enige link die de stad nu nog met de universiteit heeft, is een vestiging van de Amsterdamse tandheelkundeopleiding Acta. De vraag is echter voor hoe lang, want universiteitsblad Folia meldt deze week dat het voortbestaan van de dependance door financieel wanbeleid van Acta ter discussie staat. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?