Terug naar overzicht

Eenmalig 200 euro voor iedere hbo-docent

De hogescholen weigerden begin deze zomer hun handtekening te zetten onder het convenant, dat een uitwerking is van ‘Actieplan Leerkracht’. Zij werden het niet eens met de vakbonden, die meer docenten in hogere salarisschalen wilden dan de HBO-raad met de extra 26 miljoen euro voor mogelijk hield. Voor de eisen van onder meer de AOb zou minimaal het dubbele nodig zijn, oordeelden de werkgevers.

 

In het gisteren gesloten akkoord hebben hogescholen en bonden elkaar alsnog gevonden. Volgens een persverklaring krijgen docenten meer doorgroeimogelijkheden, wat ook een hoger salaris oplevert. Tot 2012 kunnen de hogescholen dat betalen met het geld dat OCW er voor beschikbaar heeft, maar daarna wordt het te duur. Een woordvoerder van de HBO-raad: ‘Het docentencorps dat Plasterk voor ogen heeft, gaat tegen die tijd dertig tot vijftig miljoen euro meer kosten. We willen de miljoenen die nu beschikbaar zijn, graag benutten. Vandaar dat we op deze manier te werk gaan.’

 

Hogescholen en vakbonden gaan er vanuit dat de minister van OCW tegen die tijd het financiële gat vult. Ze menen zelfs dat minister Plasterk dat toezegt door ondertekening van de overeenkomst. Maar zijn woordvoerder zegt vandaag in de Volkskrant dat hij de portemonnee niet gaat trekken. De HBO-raad neemt dat ter kennisgeving aan. 

 

Overigens wordt een deel van de 26 miljoen euro als eenmalige uitkering onder hbo-docenten verdeeld: op 5 oktober, de Dag van de docent, krijgen ze allemaal tweehonderd euro. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?