Terug naar overzicht

Hackers vissen naar gegevens Avansmedewerkers

Even op je hoofd krabben wat er nu toch in je mail is beland. Uiteindelijk toch maar niet doen, zomaar je naam en wachtwoord afgeven. Gelukkig maar, want volgens de Diensteenheid ICT & Facilitaire Dienst (DIF) was de mail het werk van een hacker. ‘Die was van iemand die je gegevens wilde achterhalen’, vertelt netwerkbeheerder Peter Schouten. Voor zover hij weet heeft niemand de louche mail beantwoord.

Afzender was volgens de adresbalk 'help @avans.nl', maar niets bleek minder waar. ‘Dat is een adres dat de hacker zelf heeft getypt. Als je ging terugzoeken, zag je dat de uiteindelijke afzender een heel ander adres had.’ Dat bewuste adres bij live.com heeft Schouten direct laten verwijderen. De dader viel niet te achterhalen.

In de titel van de mail is het woord 'spam' komen te staan bij de ontvangers. ‘Zodra je dat leest, moet er al een hele harde alarmbel gaan rinkelen’, zegt Schouten. ‘Het spamfilter heeft hem dan niet geweerd, maar wel als zodanig herkend.’ Alle spam tegenhouden is volgens Schouten een illusie. ‘Je kunt het bijna niet voorkomen. De spamfilters moeten up-to-date zijn, meer kun je niet doen. Je blijft er altijd een klein beetje achteraan lopen, omdat kwaadwillenden steeds nieuwe dingen verzinnen.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?