Terug naar overzicht

Kitty van Teeffelen: ‘kappen met creamsticks’

‘Ik vind dat iedereen dat moet weten’, zegt Van Teeffelen. ‘Via Avans Vitaal wordt van alles gedaan om de gezondheid van medewerkers te verbeteren. Maar bij de koffie gebruikt iedereen creamsticks. Volgens de diëtisten van Plus Magazine is dat niet goed voor je.’

Wat is er dan mis met de poeder in de creamsticks? Volgens het Voedingscentrum bevat koffiemelkpoeder, het centrum spreekt liever van ‘koffiewitmakers’, veel verzadigde vetten en veel calorieën. Het Voedingscentrum heeft voedsel ingedeeld in drie categorieën: ‘bij voorkeur’, ‘middenweg’ en ‘bij uitzondering’ . Koffiewitmaker valt in categorie ‘bij uitzondering’.

 

Dat wil niet zeggen dat je nooit koffiemelkpoeder mag gebruiken. ‘Als je voeding verder weinig verzadigde vetten en calorieën bevat, kun je best een paar kopjes koffie met poeder gebruiken’, relativeert Jolanda Hillen van het Voedingscentrum.

 

Kitty van Teeffelen is er helemaal mee gestopt. ‘Ik dronk wel zeven kopjes per dag’, zegt ze. Een rekensom: honderd gram creamer heeft 520 calorieën en bevat dertig gram vet. Eén zakje creamer weegt 2,5 gram. Neem je er tien van per dag, dan heb je een calorie-inname van 130 en consumeer je 7,5 gram vet (van het slechte soort, want verzadigd). 

 

De medewerker raadt haar collega’s aan om ook te stoppen met de creamers en voortaan vloeibare koffiemelk in de koelkast te zetten. Overigens zou dat volgens het Voedingscentrum dan wel magere moeten zijn.

Van Teeffelen kwam erachter dat ze een redelijk hoog cholesterolgehalte had via de Avans Health Check. Toen ze in het maandblad Plus Magazine een oproep zag staan voor vrouwen ouder dan vijftig met een hoog cholesterolgehalte, besloot ze om zich op te geven. Dat leverde haar behalve de tip van de koffiecreamer onder meer een aantal leuke fotoshoots op. Haar cholesterolgehalte is inmiddels gedaald van 6.3 naar 4.9. Meer hierover is te leven op de site van Plus Magazine. [PM]  

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?