Terug naar overzicht

Plasterk scoort slecht

De top tien is, zoals iedere keer, samengesteld uit de nominaties van betrokkenen in het hoger onderwijs. Allerlei bestuurders, politici en studentenleiders krijgen het verzoek om in vertrouwelijkheid namen te noemen, liefst met uitleg.

Bovenaan staat Frans van Vught, voormalig topman van de Universiteit Twente en momenteel bestuurslid van de Europese universiteitenvereniging EUA. Op twee staat Robbert Dijkgraaf, de nieuwe president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Het brons gaat naar Karl Dittrich van kwaliteitswaakhond NVAO.

In typische ScienceGuide-stijl staat bij iedere kandidaat een toelichting. Over nummer vijf Ron Bormans: 'Hij mag het nu echt zelf doen. De nieuwe HAN-voorzitter was onder Marcel Wintels al een beetje zo’n raspaardje dat in de box hoorbaar trappelde voor de start.' En over Stenden-voorzitter Robbert Veenstra, die op een gedeelde zevende plaats is geëindigd: 'En hij heeft toch maar de uitnodiging op zak van Barack Obama om na 4 november nog ’s gedegen door te praten over zijn seminars in leadership en community development.'

Hekkensluiters Terpstra en Plasterk krijgen een veeg uit de anonieme pan. 'Buitengewoon triest, het best samen te vatten als "onmacht in het kwadraat"', zegt "een oude rot" over de HBO-raadvoorzitter. Plasterk krijgt het opvallende verwijt dat hij te weinig interesse heeft in hoger onderwijs: 'Dat in Zomergasten elke hobby in beeld werd gebracht, maar zijn kernportefeuille van het hoger onderwijs ongenoemd bleef, was the icing on the cake.'

Klik hier voor de rest van de populariteitsranking. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?