Terug naar overzicht

Studium Generale over plastische chirurgie en taboes

Op woensdagmiddag 8 oktober en donderdag 9 oktober worden respectievelijk in Breda en Den Bosch diverse lezingen gegeven met als thema ‘Lichamelijk Slagveld’.

Kunstenaar Orlan laat haar gezicht plastisch vormgeven naar een ideaal dat is gebaseerd op beroemde vrouwenportretten. Kunstenaar Koen Vanmechelen kweekt het ideale universele kippenras. Onder andere Johan Braeckman , Tjarda Sixma en Koen Vanmechelen praten over de maakbaarheid van het leven en wat cosmetische chirurgie zegt over de huidige samenleving.

Er is ook aandacht voor taboes. Wanneer wordt naakt bloot? Wat is het verschil tussen erotiek en pornografie en hoe verschillen de spelregels per cultuur? Kunst en vormgeving hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in het bevragen en beïnvloeden van de spelregels van wat toonbaar is. Ze proberen door de grenzen van ‘het betamelijke’ te overschrijden. Maar welke visie op het lichaam kunnen kunst en vormgeving voortbrengen in een samenleving waarin alle lichamelijke taboes doorbroken zijn. Onder meer Marrie Bot , Babs Bakels en Avanslector Flip Bool geven hun visie

Bij het onderwerp ‘genot’ wordt ingegaan op de consumptiemaatschappij en hoe kunstenaars zich hier in verhouden en overeind blijven.

Het Studium Generale begint op 8 oktober in Breda om 14.00 uur. Op 9 oktober begint het om 10.00 uur in Den Bosch.[AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?