Terug naar overzicht

Voetballers Avans zijn vijfde plek ‘aan stand verplicht’

‘Ik wist dat het een zwaar toernooi zou worden voor mij en mijn teamgenoten’, vertelt Voogd, student Commerciële Economie in Den Bosch. Zijn sport, CP-voetbal, wordt gespeeld door voetballers met een motorisch probleem als gevolg van een hersenbeschadiging. De Nederlandse CP-voetballers hadden zich veel van de Spelen voorgesteld. Ze wilden zó graag met een medaille thuiskomen. ‘Dat betekende wel dat we een team van de huidige top vier landen moesten verslaan. Want wij staan momenteel vijfde op de wereldranglijst.’

Dat bleek er net niet in te zitten. De Nederlandse ploeg had kansen tegen de Brazilianen in de eerste wedstrijd, maar dat duel ging kantje boord met 1-0 verloren. Regerend wereldkampioen Rusland was daarna ook beter en de medaillekansen waren verkeken. Tegen thuisland China redden de voetballers de eer door met 8-1 te winnen.

Het hoogst haalbare is nu de vijfde plaats. Dan moet de ploeg wel de twee kruisfinales winnen. De eerste daarvan is al in winst omgezet, afgelopen zondag werd Groot-Brittannië over de knie gelegd. In de slotfase trok Nederland de wedstrijd met 4-2 naar zich toe. Avansstudent Stephan Lokhoff maakte een van de treffers.

‘We gaan volledig voor die vijfde plaats en we voelen het ook aan onze stand verplicht om te winnen’, zegt Voogd. De student uit Kaatsheuvel geniet ondertussen van zijn aanwezigheid in Beijing. ‘We zitten met het hele Nederlandse team in het Olympisch dorp, daar is alles goed geregeld en het is een hartstikke mooie ervaring.’

Vandaag om 11.30 uur speelt het Nederlands team tegen Ierland. Dat is voor de voetballers de laatste wedstrijd van het toernooi. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?