Terug naar overzicht

Ad Melkert en Naema Tahir in Breda

Ad Melkert was minister van Sociale Zaken en is nu topman bij de Verenigde Naties. Naema Tahir is bekend van haar opiniestukken in NRC Handelsblad en als schrijfster van Een moslima ontsluiert, Kostbaar bezit en Eenzaam heden.

Zij was een van de zomergasten in het gelijknamige VPRO-programma. Begin volgende week verschijnt Tahirs’ nieuwste boek Groenkapje en de bekeerde wolf . Een recensie van dit boek zal verschijnen in Punt 05.

De lezing gaat over de drang van het Westen om haar normen en waarden te exporteren naar andere beschavingen: ‘Wat het Westen als een vanzelfsprekend eindpunt ziet van honderden jaren intellectuele en politieke discussie en van een lang proces van emancipatie, wordt door anderen lang niet altijd als een voor de hand liggende waarde en waarheid beschouwd. Waar haalt het Westen het lef vandaan die eigen waarde van gelijkheid zo uit te dragen dat het voor zichzelf het recht claimt emancipatorische vrouwenbewegingen en andere groepen moreel, inhoudelijk en materieel te steunen en is tegelijkertijd het huis te klein als Saoedische aan NGO's geld aanbieden voor het oprichten en in stand houden van bijzonder islamitisch onderwijs in Europa?’

De lezingen beginnen om 15.30 uur en aanmelden kan via www.multatuli-lezing.nl. Volgens de laatste berichten zijn er nog een vijftigtal plaatsen aanwezig. [AR]

 

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?