Terug naar overzicht

Avans en de race voor het presidentschap

‘Ik ben niet zo geïnteresseerd in politiek, dat is niet mijn interessegebied’, geeft eerstejaars Social Work Dominique Rutgers eerlijk toe. ‘Ik ben dus niet zo bezig met verkiezingen in andere landen.’ Ze pikt via de radio wel de belangrijkste zaken op, maar onthoudt alleen de onderwerpen die belangrijk zijn voor de hele wereld. ‘Want het gaat heel vaak over nutteloze dingen.’

Eerstejaars Commerciële Economie in Breda Tom Hensen, boeit het circus in de ‘States’ wel degelijk. ‘Ik volg het dagelijks. Via NU.nl bijvoorbeeld, daar is ook een speciale site ingericht voor de verkiezingen in de Verenigde Staten.’ Maar hij is niet van plan om ’s nachts uit bed te gaan voor het debat van ‘running mates’ Sarah Palin en Joe Biden, van wie één vicepresident wordt. ‘Ze gaan niets ‘shockings’ zeggen. Dat weet ik nu al. Ik wil het wel zien, maar dan liever achteraf de hoogtepunten via YouTube.’

Maar wie moet volgens de Avansstudenten uiteindelijk president worden? Tyrone Zschüsschen, eerstejaars Management, Economie en Recht (MER) in Breda is er duidelijk over: ‘Obama. Een intelligente man, met meer oog voor de minder rijke mensen in Amerika dan John McCain.’ ‘Ik ben voor McCain’, zegt Martin Reniers, eerstejaars Bedrijfseconomie in Breda. ‘Hij heeft de Verenigde Staten in goede en slechte tijden meegemaakt. Zijn ervaring is nu beter voor Amerika.’

Lisanne Schaafsma, eerstejaars Social Work in Breda, ziet dat anders. ‘De VS is wel toe aan een president met een donkere huidskleur. Dus ik hoop dat Obama wint, dat is goed voor Amerika.’ Youssef El Barbari, eerstejaars MER in Breda, vindt de discussie rond de huidskleur van de president een beetje vreemd. ‘Als iemand toch goede plannen heeft, wat maakt kleur dan uit?’

Afgelopen vrijdag vond het eerste debat tussen presidentskandidaten John McCain en Barack Obama plaats. Op 7 en 15 oktober gaan de heren voor een tweede en derde keer de verbale strijd aan. [JM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?