Terug naar overzicht

Bouw- en verbouwplannen Avans opnieuw onderzocht

Het kan zelfs zijn dat de nieuwbouw in Den Bosch helemaal niet doorgaat. Er is namelijk een nieuwe mogelijkheid, nu Avans de kans krijgt om een gebouw of gebouwen in het Veemarktkwartier, een voormalig fabrieksterrein, te huren. Dit wordt een nieuw gebied in Den Bosch voor de ‘creatieve industrie’. Het is volgens Avansbestuurder Marja Kamsma een interessante vestigingsplek voor een kunstacademie.

Of deze optie financieel aantrekkelijker is dan nieuwbouw, moet eerst onderzocht worden, vindt Kamsma. Het is volgens haar nog de vraag wat daar uitkomt. ‘Als we daar gaan huren, dan moeten de panden eerst geschikt worden gemaakt voor de kunstacademie. De kosten daarvan moeten worden afgeschreven en na een bepaalde periode heb je dan nog steeds niks natuurlijk, want je hebt gehuurd. Dus het kan goed zijn dat nieuwbouw op langer termijn voordeliger is, maar dat moeten we uitzoeken.’

De kosten zijn belangrijk, want het bestuur verwacht dat de school door de kredietcrisis minder inkomsten heeft van de verkoop van het huidige, verouderde, gebouw van de kunstacademie in Den Bosch en de grond naast het Avansgebouw in Tilburg.  Kamsma vindt bovendien dat Avans zich nu geen risico’s kan veroorloven omdat het door de aankomende recessie goed mogelijk is dat de overheid in de toekomst minder geld heeft voor het onderwijs.

Deze gegevens hebben ook gevolgen voor de grondige verbouwing die voor de Lovensdijkstraat op de rol staat. Al met al gaan de bouwwensen in Den Bosch en Breda de financieringsruimte van Avans te boven, aldus Kamsma.

De ‘nieuwe’ Lovensdijkstraat zal daarom soberder moeten. Volgens Kamsma hoeven de gebruikers van de Lovensdijkstraat, drie technische academies, zich geen zorgen te maken. ‘We kunnen niet klakkeloos realiseren wat de wensen zijn, dat gaat het investeringsvermogen te boven, maar we gaan wel proberen met slimme aanpassingen een goede huisvesting voor de technische academies te maken', aldus Kamsma.

Het onderzoek voor Den Bosch wordt uitgevoerd door vastgoedadviesbureau Hevo. Voor de Bredase locatie komt een interne analyse. [PM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?