Terug naar overzicht

‘VU-rector is geen kwakzalver’

De prijs is bedoeld voor wetenschappers of instellingen ‘die de kwakzalverij bevorderd hebben en die beter zouden moeten weten’; kwakzalvers zelf worden nooit genomineerd. Volgens de vereniging is rector Lex Bouter een ‘devil in disguise’ met een liefde voor alternatieve geneeswijzen, ‘die hij altijd maar weer het voordeel van de twijfel gunt’.

De epidemioloog Lex Bouter werkte mee aan een artikel voor de British Medical Journal over de invloed van acupunctuur op IVF. Op iedere tien pogingen levert acupunctuur één extra zwangerschap op, concludeerden de auteurs. Ze schreven erbij dat hun resultaat ‘preliminary’ was. Volgens de vereniging dreigen daardoor ‘veel kinderloze vrouwen te worden blootgesteld aan valse hoop, wartaal en onkosten’.

In een persbericht noemt de VU haar rector een vooraanstaand en zeer ervaren methodoloog, en een krachtig pleitbezorger van ‘evidence-based medicine’, ook als het om acupunctuur gaat. Juist met dergelijk onderzoek kan kwakzalverij aan de kaak worden gesteld, meent de rector, die zo’n vijfhonderd publicaties op zijn naam heeft staan.

Hij is inderdaad een onberispelijke epidemioloog met ‘talrijke mooie publicaties in serieuze tijdschriften’, erkent de vereniging. Daarom vindt die het juist zo verwerpelijk dat Bouter ‘serieus denkt dat er twee soorten geneeskunde zijn, een reguliere en een ‘complementaire’.’

Denkt de rector dat inderdaad? De Vrije Universiteit weigert nader commentaar en verwijst naar het persbericht, dat vrijdag is verstuurd.

Op 25 oktober wordt de ‘winnaar’ van de prijs bekend gemaakt. Andere genomineerden zijn ziektekostenverzekeraar AZIVO (die patiënten met diabetes en overgewicht laat behandelen door een ayurvedische arts), Mix Media BV (die het maandblad GzondNu uitbrengt, waar ook alternatieve genezers voor schrijven), de NCRV (die in het programma Uitgedokterd?! zeven afleveringen over alternatieve behandelwijzen uitzond) en de Vereniging van Artsen Automobilisten (die een ziektekostenverzekering aanbiedt waarin alternatieve geneeswijzen zijn meeverzekerd). [BB/HOP] 

Nominaties:

http://www.kwakzalverij.nl/747/Nominaties_Meester_Kackadorisprijs 

Reactie van de VU zal te zijner tijd verschijnen op:

http://www.vu.nl/nl/nieuws-agenda/persberichten/index.asp

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?