Terug naar overzicht

Zeldzame combinatie chemie en ondernemerschap

Studenten, docenten en ander personeel van de academie waren in grote getalen naar de centrale hal van de academie gekomen om Mahmoud te feliciteren met het éénjarig bestaan van zijn bedrijf AM Coatings.

‘Het is altijd mijn droom geweest om een eigen onderneming te starten. Mijn opa had vroeger ook een eigen bedrijf, in plastic, maar nadat hij daarmee moest stoppen wilde niemand in de familie het overnemen. Ik heb dat ondernemerschap van hem geërfd, zijn bloed stroomt door mijn lijf.’ Hossein Mahmoud is dolgelukkig dat hij in de voetsporen van zijn opa heeft kunnen treden.

AM Coatings ontwikkelt een coating die dodelijk is voor onder andere ziekenhuisbacteriën. De beschermlaag kan toegebracht worden in operatiekamers en ziekenzalen, maar ook op mobiele telefoons en laptops.

Hoewel er nog een lange weg te gaan is voordat het product op de markt komt, is Mahmoud ook buiten Avans al opgevallen. Hij is benaderd door grote chemiebedrijven en hij is nu één van de genomineerden van de Startersprijs West-Brabant . Ook is hij ingeschreven voor de Bèta Dragons, een prijs voor ondernemende bètatechnische studenten, met een hoofdprijs van 10.000 euro.

‘Hossein is een zeldzame en bijzondere combinatie met zijn liefde voor chemie en zijn kwaliteiten als ondernemer’, vertelt Betty Oostenbrink, docent bij de ATGM, die hem begeleid op het praktische vlak van zijn bedrijf, AM Coatings. ‘In een gesprek met Cally Bruschinski, de directeur van de ATGM, was het ook snel geregeld. Cally had al in vijf minuten door dat zijn academie deze jongen moest ondersteunen in zijn plannen om een eigen chemie onderneming te starten.’

Bruschinski zag inderdaad wel wat in Mahmoud’s plannen. ‘Hij was de eerste student van ATGM die zich als ondernemer wilde profileren. Wij willen natuurlijk graag ondernemerschap ondersteunen. Dat kunnen we door hem bijna voor niets kantoor- en laboratoriumruimte aan te bieden. Ook heeft hij hier een deeltijdbaan als studentbegeleider wat hem van een inkomen voorziet.’

Maar ook omgekeerd kan Mahmoud van grote betekenis zijn voor Avans. ‘In ruil voor de faciliteiten die wij hem bieden, heeft Hossein een PR-functie. Hij brengt regelmatig publicaties over zijn onderzoek uit. Het is daarnaast heel belangrijk voor studenten om dit van dichtbij te zien, als mogelijke stimulans om zelf ook een bedrijf op gang te brengen’, legt Bruschinski uit. [JM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?